Euro dnes mierne oslabilo

18.10.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 18. októbra (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes dostala pod mierny tlak. Podvečer sa predávala po 1,3092 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3118 (v stredu: 1,3120) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7623 (0,7622) eura.

"Euro si dalo po výrazných kurzových ziskoch z predchádzajúcich dní pauzu," uviedol devízový expert krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralf Umlauf. Ani úspešná aukcia španielskych dlhopisov nebola dostatočným impulzom na ďalšie posilnenie spoločnej meny.

Madrid dnes získal 4,6 miliardy eur z predaja z niekoľkých typov dlhopisov, pričom ich výnosy v porovnaní s predchádzajúcimi aukciami klesli.

Očakávania, že Španielsko čoskoro požiada o pomoc z eurovalu a že sa medzinárodní veritelia dohodnú s Gréckom, podporili euro v posledných dňoch.

"Pred summitom Európskej únie, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok, sa neočakávajú žiadne väčšie impulzy," uviedol Umlauf. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nemeckom parlamente varovala pred veľkými očakávaniami spojenými so summitom. Podľa Umlaufa to malo negatívny vplyv na euro. Tohtotýždňový summit je považovaný len za prípravu na decembrový summit.
 

Vyberte región